Geçen hafta gelen negatif haberlere karşılık borsalardaki yükseliş devam etti…
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Avrupa Merkez Bankası’nın deflasyon endişeleri nedeniyle negatif faizi görüştüğünün ortaya çıkması ve ABD’de yayınlanan makro ekonomik verilerin karışık gelmesinin tam bir yön tayininde bulunmamasının yanı sıra Fed toplantı tutanaklarında varlık alımlarının gelecek aylarda azaltılabileceğinin tartışılması, OECD’nin global büyüme tahminini aşağı çekmesi, Avrupa’daki ZEW ve IFO gibi verilerin yükselişini sürdürmesi geçen haftanın önemli gelişmeleri olarak ön plana çıktı. Her ne kadar haber akışı ağırlıklı olarak negatif tarafta yer alsa da, yatırımcıların yaptıkları işlemlerde bardağın dolu tarafına bakma isteği, borsaların geçen haftayı daha ziyade artıda tamamlamasını sağladı. Yurtiçinde ise, TCMB’nin sıkılaştırma adımlarına devam etmesinin bankaların karlılığını törpüleyecek olması bir ara satış baskısının artmasına yol açsa da, bu haberin etkisinin günlük bazda kalması ve S&P’nin kredi notunu değiştirmediği açıklamasına yine bardağın dolu tarafından bakma isteği BİST-100 endeksinin haftayı %1,8 artıda kapatmasını sağladı.
İran’ın Batı ile nükleer müzakerelerde anlaşması Türkiye açısından pozitif…
Hafta sonunda İran’ın 5+1 ülkeleri ile sürdürdüğü müzakerelerden anlaşma sağladığı haberi ile yeni haftaya pozitif yönde başlandı. Bu gelişmenin ilk etkisi Brent petrolde yaklaşık 2 $’lık düşüş yönünde kendini gösterirken, Türkiye açısından doğrudan önemi ise, cari açıkta yaratması muhtemel iyileşme olabilecektir. Bu kapsamda, şayet önümüzdeki aylarda İran’la yapılan anlaşmada herhangi bir aksaklık yaşanmazsa, bu durum ülkeye yönelik ambargoların hafiflemesine ve petrol fiyatlarının biraz daha gevşemesine yol açabilecektir. Böylesi bir durum, net enerji ithalatçısı (başta petrol ve doğalgaz) Türkiye’nin enerji maliyetlerini ve dolayısıyla da cari açığını aşağı çekebileceğinden, devamlı cari açıktaki artışa dikkat çeken global yatırımcılar bu gelişmeyi hisse senedi piyasasında pozitif yönlü karşılayabilecektir. Ayrıca, Borsa İstanbul’da da doğrudan ve/veya dolaylı olarak Tüpraş ile Gübre Fabrikaları (Tüpraş’ın petrol ithalatı, Gübretaş’ın da bu ülkedeki Razi adlı gübre şirketi nedeniyle) gibi hisse senetlerinin bu haber akışından olumlu yönde etkilenmesi muhtemel görünmektedir.
Şükran günü ve makro veriler yükselişi sınırlandırmayacak gibi görünüyor…
Haftanın önemli diğer bir gündem maddesi ise, Şükran günü nedeniyle 3,5 gün açık olacak ABD piyasalarında yayınlanacak olan makro veriler ve Şükran günü öncesinde trader’ların yılı pozitif tarafta tamamlama isteği olacaktır. Bu kapsamda, haftanın makro verilerine yönelik beklentilere bakıldığında, geçen hafta olduğu gibi yoğun veri akışı içerisinde karışık tahminlerin bulunması borsa endeksleri açısından yön tayini yapmayı güçleştirmektedir. Buna karşılık, Şükran günü öncesi verilerin iyi gelmeye devam etmesi halinde, yatırımcıların veya işlemcilerin bu durumu negatif fiyatlandırma isteğinden uzak değerlendirmeye çalışacağını öngörüyorum. Normalde, verilerin iyi gelmesi, Fed’in Aralık toplantısında varlık alımlarının azaltılmasının görüşüleceğini ve Mart’tan önce de varlık alımlarının azaltılabileceğini ortaya koyacağından, negatif fiyatlandırmaya neden olması gerekecekken, olası böyle bir gelişmeye yatırımcıların bu defa nötr tepki vermesini olası görüyorum. Buna karşılık, şayet veriler beklentilerden daha kötü gelirse, bu durum varlık azaltımını öteleyeceğinden borsalara etkisi pozitif olabilecektir.
Sonuç olarak…
Genel olarak bu haftanın haber akışının Borsa İstanbul’da gelen tepki alımlarının devam edeceğini düşündürdüğünden, hafta içinde ilk etapta 77.000 seviyesinin test edilmesini bekliyorum. Şayet yeni bir haber akışı gelmez de alıcılar kuvvetlenirse, kısa vadede ilk hedef daha önce aşılamayan 80.500 seviyesi olacaktır.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
GUBRF, TUPRS
Şirket haberleri:
BUCIM (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Yönetim Kurulu, yeni bir üretim hattı kurulması ile ilgili çalışmaların başlatılmasına karar verdi.
DGGYO (Hisseye beklediğim etki: “Daha önce fiyatlandığı için Nötr”): Kısmi bölünme, sermaye artırımı ve ayrılma hakkının görüşüleceği olağanüstü genel kurul toplantısı 23.12.2013 tarihinde yapılacak.
IZMDC (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Negatif”): Şirket, 2013/09 döneminde -79.084.053 TL net dönem zararı açıkladı.
PNSUT (Hisseye beklediğim etki: “Önceki ihaleye göre fiyatın düşmesi nedeniyle Nötr”): Okul Sütü Programı kapsamında 200 mililitre UHT içme sütü alım işi ihalesi, Bakanlıkta gerçekleştirildi. İhalenin ikinci bölümünde, birinci kısım için en düşük teklifi 0,5147 lira ile Dimes ve Pınar iş ortaklığı verdi.
TRCAS (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Negatif”): Sermaye artırımı kararının kamuya açıklanmasından önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların ortalamasının 2 TL`nin altına düşecek olması nedeniyle işleme alınmayan bedelsiz sermaye artırım miktarının Pay Tebliğine göre yeniden değerlendireceği açıklandı.
Günlük piyasa takvimi:
14:30 – (Türkiye) TCMB Kasım ayı kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Kasım ayı reel kesim güven endeksini açıklayacak
17:00 – (ABD) Ekim ayı bekleyen konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: 1,1%; Önceki: -5,6%)
17:30 – (ABD) Ekim ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak (Beklenti: 5,0; Önceki: 3,6)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz